Kun perheeseen syntyy vauva, meillä on ilman muuta vastuu huolehtia hänen tarpeistaan. Pienokainen ei vain yksinkertaisesti pysty tai kykene huolehtimaan itsestään. Pikku hiljaa tämä kuitenkin muuttuu. Pienen taidot kasvavat koko ajan ja hän oppii jatkuvasti lisää. On todella vaikea paikka tietää milloin lapsen on hyvä oppia tekemään asioita itse ja milloin vaadimme liikaa. Ehkä tässä mukaan tulee vanhempien intuitio ja puhdas maalaisjärki.
Minusta kasvoi huolehtija. Olen ikäni huolehtinut kaikista ja kaikesta. Olen astellut huoletta muiden "tonteille", sillä olen uskonut tietäväni parhaiten miten elämää pitää elää ja millaisia päätöksiä tulee tehdä. Huolehtijana olen ollut huolissani, että ihmiset eivät tee järkeviä ratkaisuja ja päätyvät näin onnettomiksi, satutetuiksi. Siispä olen sekaantunut ja neuvonut. Tyrkyttänyt loputtomasti omia mielipiteitäni ja yllättynyt sitten, kun niitä ei otetakaan kiitollisena vastaan. Itseasiassa ihan päin vastoin.
Mitä huolehtijan päässäni on siis liikkunut?
Huolehtijana suurin toiveeni on, että kaikki olisivat koko ajan onnellisia. Että varsinkin pienet sisareni tai oma tyttäreni eivät joutuisi kohtaamaan niitä elämän kipukohtia, joita meille kaikille eteen sattuu. Jos vain voisin suojella heitä elämän kolhuilta. Miksi oi miksi, he eivät noudata ohjeitani?! Lopulta, tarkoitusperäni ovat siis olleet hyvät. Olen aidosti uskonut, että tämä on sitä vilpitöntä rakkautta toisia kohtaan.
Samaa "toisen tontille astumista" on ihan varmasti tapahtunut myös pari- ja ystävyyssuhteissani. Olen ollut sata varma, että tiedän paremmin mikä on toiselle parhaaksi, sillä omassa päässäni olen uskotellut, ettei "toinen näe metsää puilta" ja minä näen kaiken paremmin, kun en ole kaikkien tapahtumien keskiössä. Suojeluviettini on ollut uskomattoman voimakas.
Huolehtijana ja hoivaajana halusin kovasti pelastaa myös tämän maailman ihmiset. Niinpä ajauduin tekemään kivi- ja energiahoitoja. Opettelin tulkitsemaan enkelikortteja. Ajattelin, että tätä kautta saisin muutettua ihmisten elämää. Tein hyväntekeväisyystempauksia täällä Gambiassa ja olin aina läsnä niille, jotka minua tarvitsivat. Usein olin todella väsynyt, enkä ymmärtänyt miksi. Olinhan antanut itsestäni kaiken minkä pystyin ja vielä muutamia prosentteja päälle.
Huoli. Miksi huolehdin? Pohjimmiltaan huoli on toisen näkemistä heikkona. Minussa asui uskomus, ettei toinen pärjää, jos en huolehdi ja ikään kuin "pidä jatkuvasti kädestä kiinni". En uskonut toisten kykyyn huolehtia omista asioistaan ja samalla voimakas suojeluvaistoni yritti estää ne elämän opit, joita toisen polulle on tarkoitettu. Sen sijaan, että olisin kannustanut jokaista kuuntelemaan itseään, uskomaan itseensä ja luottanut siihen, että kaikki menee juuri niin kuin kuuluukin, sekaannuin asioihin, jotka eivät lopulta kuuluneet minulle pätkääkään. Yleensä tarvitsemme OIKEASTI vain kuulevat korvat, emme neuvoja ja ohjeita. Ja jos tarvitsemme neuvoja, pyydämme niitä. Ja kun pyydämme, olemme valmiita kuulemaan ja ottamaan vastaan. Muussa tapauksessa voisin yhtä hyvin antaa neuvoni vaikka seinille, se on ihan yhtä suurta energian hukkaamista. Ei siis ihme, että väsyin niin kovasti.
Tämä kaikki huolehtiminen oli jälleen vain peili omaan itseeni. Kuka lopulta kaipasi huolehtimista ja huomiota? Pikku Saija. Joka oli pienenä jäänyt huolehtimista ja huomiota vaille. Oli siis aika kääntyä sisään päin sen sijaan, että keskitin kaiken energiani muiden pelastamiseen. Minun oli aika päästää irti huolehtimisesta muita kohtaan ja vihdoin ja viimein alkaa huolehtimaan pikku Saijasta.
Meillä jokaisella on oma sielun polkumme. Tämä on minun sydämeni totuus (jokaisella on omansa). Huolehtimalla toimin itse asiassa esteenä niiden asoiden tapahtumiselle, jotka tapahtuvat joka tapauksessa ja joiden kuuluukin tapahtua. Me olemme täällä oppimassa mitä rakkaus on ja sen vuoksi tiellemme lyödään milloin minkäkinlaisia pomppuja. Näin meitä yritetään herätellä itsemme rakastamiseen ja hyväksymiseen.
Kun olen aidosti läsnä toiselle, olen kuulolla, en äänessä. Vain me itse voimme tietää mikä on meille hyväksi. Siihen ei pysty kukaan muu. Meidät on niin hienosti ohjelmoitu kuulemaan kaikkea itsemme ulkopuolelta, että edelleen erehdymme luulemaan näitä omaksi totuudeksemme. Kun joku itseni ulkopuolta kertoo miten minun kuuluu olla ja elää, en joudu ottamaan vastuuta itsestäni täysin. Ja jos joku sitten meneekin pieleen, voin huoletta syyttää sitä, joka ohjeet ja neuvot antoi.
Huolehtijana ja maailman pelastajana pompin siis jatkuvasti muiden tonteilla, mutta yhtä lailla se, joka sallii tämän tapahtua, on vastuussa tapahtumien kulusta. Miksi sallin jonkun pomppia tontillani? Miksen aseta rajoja? Miksen uskalla ottaa vastuuta itsestäni?
Luojan kiitos olen viimein päästänyt irti huolehtimisesta ja toisten pelastamisesta. Suurin haaste minulle äitinä, oli päästää irti tyttäreni elämään sekaantumisesta. Onhan tahtotilani nähdä hänet aina onnellisena ja tyytyväisenä. Kun istuin tämän asian kanssa alas, esitin itselleni kysymyksen: "Luotanko äitinä siihen, että olen tehnyt kasvattajana parhaani ja hyvää työtä ja näin antanut lapselleni vahvat eväät itsensä huolehtimiseen?" Vastaus on kyllä. Jokainen vanhempi varmasti kokee, että olisi voinut tehdä jotain vielä enemmän ja vielä paremmin, mutta minä päätin nähdä tyttäressäni onnistujan, joka pärjää tämän elämän aallokoissa. Päätin nähdä hänet täydellisenä ihan sellaisena kuin hän on, kaikkineen. Ja sen sijaan, että jakelen neuvoja, olen läsnä, kun elämä sattuu ja tapahtuu. Ja kyllä, olen läsnä myös täältä Gambiasta käsin.
En siis näe enää ketään heikkona tai avuttomana, sillä meissä joka ikisessä asuu ihan samanlainen luomisvoima huolimatta siitä mistä tulemme ja minkä verran rahaa tai muita resursseja meillä on käytettävissämme. Kukaan itsemme ulkopuolelta ei kuitenkaan voi valjastaa näitä voimia käyttöömme, vain me itse voimme. Ja jokainen tekee sen omalla, ainutlaatuisella tyylillään.
Nykyään Saija huolehtii Saijasta ja antaa muiden huolehtia itsestään. Koska Saija kunnioittaa Saijaa, hän kunnioittaa joka ikisen ainutlaatuista elämänpolkua siihen millään tavalla sekaantumatta. Maailman pelastaja ja huolehtija minussa on haudattu ja voin kertoa, että olotila on keventynyt miljoona kiloa! Miten raskas huolehtijan rooli olikaan! Raskas, mutta tarpeen, jotta Saija uskalsi alkaa huolehtimaan itsestään muiden sijaan.
Jälleen kiitän kaikista näistä kokemuksista, sillä ilman huolehtimista, "huollettavia" ja "pelastettavia", en olisi tässä olotilassa, jossa tänä päivänä olen. Vapaana, läsnä tarvittaessa ja joka ikisen potentiaalin ja vahvuuden näkevänä.
Oppi tästäkin aiheesta jatkuu ihan varmasti lopun elämää, mutta jotain on sentään jo iskostunut paksuun kallooni. Aito, vilpitön rakkaus uskaltaa päästää irti ja luottaa. Muistan, kun joku joskus vertasi ihmissuhteita lintuihin. "Kun lintu istuu kämmenellesi, se tulee siihen vapaasta tahdostaan ja saa lähteä lentoon, kun siltä tuntuu. Ja se palaa kyllä takaisin, kun on sen aika ja jos niin on tarkoitettu. Ei pakotettuna, vaan rakastettuna ja vapaana". Näin ajattelen nykyään ihan jokaisesta ihmissuhteestani ja kuten rakas siskoni viisaasti sanoi: "kenenkään ei tarvitse olla mun kaa, eikä mun tarvi olla kaikkien kaa."
Siispä vapaa tahto, usko, luottamus ja rakkaus. Näillä mennään.
ps. Kirjoittajan huomio! Kaikki kirjoitukseni ovat omia pohdintojani, jotka pohjautuvat oman sydämeni ohjaukseen ja totuuteen. Sinun totuutesi voi olla ihan toisenlainen, joten kuuntele rohkeasti itseäsi! Ota itsellesi se mikä resonoi ja heitä muu romukoppaan! Itse olen kuitenkin kyseenalaistaja. Kyseenalaistan yleensä kaiken, myös omat ajatukseni ja vasta sen jälkeen voin todeta, että tässä hetkessä tämä tuntuu hyvältä. Ja sitten huomaan, että huomenna kaikki on toisin. Joten olen itselleni armollinen ja rakastan tätä piirrettä itsessäni ihan vilpittömästi. Tätä on osaltaan minulle "hetkessä eläminen". Ihania lukuhetkiä sinulle rakas ystäväni!